Projekt Radimo i učimo 2022./2023.
Autor: Ivana Manojlović, 5. 5. 2023.
Početkom školske godine 2022./2023. učenici 2.THK razreda dobili su zadatak da opišu nekoliko načina konzerviranja namirnica koje imamo u izobilju tijekom jeseni. Najčešće su opisivali konzerviranje voća i povrća za zimnicu, ali su u svojim kućama pronašli vino, zamrznute višnje i aronije. U ponudi naših trgovina je bilo svježe crvene paprike i limuna.
Učenici 2.THK razreda dobili su uputu osmisliti recepturu za izradu proizvoda od paprike, višanja, jabuka i voćnog likera. Najčešće su opisali izradu likera od višanja, likera od limuna , ali i likera od vina.
Korelacijom i povezivanjem nastavnih sadržaja iz predmeta Kuharstvo sa slastičarstvom, Poznavanje robe i prehrane, Računalstva i Ugostiteljskog posluživanja, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima Tomislavom Vranićem, Josipom Hodakom, Vericom Komin i Ivanom Manojlović učenici 2.THK započeli su sa pripremom i provođenjem ideja u stvarne proizvode.
Dana 25. studenog 2022. su sudjelovali na radionici „ Radimo i učimo -voće i povrće za nas i za goste“. Cilj radionice je bio iskoristiti namirnice iz našeg okruženje i proizvesti kvalitetne i zdrave proizvode za svoju obitelj i obogatiti ugostiteljsku ponudu, a možda se okušati u poduzetničkom djelovanju u svom budućem zanimanju. U ugostiteljskom kabinetu naše škole, pod vodstvom profesora T. Vranića i profesorice V. Komin, učenici su izradili ekstra džem od višanja, džem od aronija i jabuka, ukiseljenu pečenu papriku, liker od limuna i liker od vina. Sve proizvode su napunili u ambalažu. Na satu Računalstva, pod vodstvom profesorice I. Manojlović, izraditi su etikete za svaki proizvod i kratku prezentaciju o aktivnostima projekta. Gotove proizvode će koristiti za izradu slastica i jela tijekom praktične nastave u ugostiteljskom kabinetu.
Naime, kod učenika želimo potaknuti razmišljanje o:
- važnosti i ulozi kvalitetne i zdrave prehrane, u vlastitom domu i u ugostiteljstvu
- važnosti gospodarenja živežnim namirnicama iz okruženja
- mogućnostima i idejama obogaćivanja ugostiteljske ponude
- mogućnostima i idejama u poduzetničkom djelovanju i aktiviranju.
Učenici su ponosni i radosni na svoje gotove proizvode i prezentaciju.
Voditeljice projekta:
Verica Komin
Ivana Manojlović