preskoči na sadržaj

Srednja škola Zabok

Projekti Europske unije

Studijsko putovanje Španjolska

Autor: Ivana Manojlović, 8. 10. 2023.

„Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo stranicu.“

Polako se bliži kraj naše knjige čije stranice pišu djelatnici SŠ Zabok i škola partnera - SŠ Prelog, TUPŠ Bjelovar, GŠ Varaždin i projektni partneri - BIC Ljubljana, FMTU Opatija i Hotel Kaj svojim iskustvom na studijskim putovanjima. Na krilima vjetra stigli smo u Španjolsku, točnije San Sebastian. San Sebastian se u svijetu etablirao kao  najpoželjnija gurmanska meka i jedan je od gradova gdje ćete, bez sumnje, probati najvišu razinu umjetnosti izloženu na tanjuru. Izuzev japanskog Kyota, ovo je grad koji usporedno s četvornim metrom ima najveći broj prestižnih Michelinovih zvjezdica – raspoređenih u nekoliko vrhunskih restorana.

Restoran „Amelia by Paulo Airaudo“ zna kako privući posjetitelje. U smislu tehničke izvrsnosti i osobnosti, ovo mjesto neprestano nastoji biti drugačije. Sva jela pripremaju se od sezonskih, svježih namirnica koje se svakodnevno otkupljuju od malih proizvođača. Nudi kreativnu kuhinju koja se ističe visokokvalitetnom ribom i plodovima mora, kombinirajući baskijsku gastronomiju s internacionalnim dodirima. Kroz menu od 13 sljedova i sami smo se uvjerili zašto je restoran „Amelia" ponosni nositelj 2 Michelinove zvjezdice.

Kristina Kovačec
Koordinator projektnih aktivnosti

 

  

Hola! Baskija, španjolska regija smještena na sjevernoj atlantskoj obali, ujedno je i gastronomsko središte svijeta. Dan smo započeli posjetom Baskijskom kulinarskom centru u kojem smo među ostalim prisustvovali predavanju na temu gastroturizma. Baskijski kulinarski centar jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanju, razvoju, inovacijama. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođanja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

  

 

Prije dvadeset godina započela je revolucija u modernoj španjolskoj kuhinji koja je promijenila svijet gastronomije. Kuhari iz cijelog svijeta okupljaju se na gastronomskom kongresu Gastronomika u San Sebastianu kako bi podijelili svoje znanje i najnovija dostignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Sudionici studijskog putovanja pohađali su majstorske tečajeve majstora kulinarstva i poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Kongres se također sastoji od ekskluzivnih degustacija vina, sajma delicija te natjecanja u pripremi jela od uličnih zalogaja do restoranskih delicija u sklopu kojih smo sudjelovali u ocjenjivanju raznih jela.

 

 




CMS za škole logo
Srednja škola Zabok / Ivana i Cvjete Huis 2, HR-49210 Zabok / www.ss-zabok.skole.hr / srednjao@inet.hr
preskoči na navigaciju